„Numai victoria Ucrainei ne poate salva de izbucnirea unui război dintre NATO și Rusia”, avertizează ministrul eston al Apărării

„Numai victoria Ucrainei ne poate salva de izbucnirea unui război dintre NATO și Rusia”, avertizează ministrul eston al Apărării
Publicat: 16/10/2024, 00:15
Actualizat: 16/10/2024, 00:28

Estonia a devenit un susținător puternic al Ucrainei în lupta împotriva Kremlinului încă de la începerea invaziei ruse din februarie 2022. Un oficial îndeamnă statele membre NATO să ajute Ucraina nu doar pentru a se apăra de invazie, ci pentru a obține victoria totală împotriva Rusiei, în scopul menținerii „păcii europene” pe termen lung.

Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, solicită statelor membre NATO să intensifice ajutorul militar și să facă angajamente pe termen lung pentru apărarea Kievului. Având graniță cu Rusia, mica țară baltică cu 1,3 milioane de locuitori se teme: dacă Ucraina va cădea, Estonia ar putea deveni următoarea țintă a ambițiilor expansioniste ale Moscovei.

Estonia ajută Ucraina până la capăt, fiind în joc existența sa ca stat independent

Potrivit Kyiv Independent, ministrul Pevkur a vorbit la Forumul de Securitate de la Varșovia, pe 1 octombrie, despre starea actuală a frontului ucrainean și pregătirile guvernului de la Tallinn pentru un posibil conflict cu Rusia. Ocupată de Moscova timp de o jumătate de secol, Estonia înțelege nevoia de a investi mai mult în propria apărare și de a sprijini Kievul, a declarat ministrul unei țări baltice care și-a dobândit independența față de Uniunea Sovietică.

Deși Estonia este lider în sprijinul acordat Ucrainei în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor, Pevkur consideră că aceasta este „minim absolutul ” pe care toți aliații ar trebui să-l facă.

„Înțelegem cu toții că nu contează dacă este 0,25% sau 1%; scopul clar este în continuare același: să ajute Ucraina să câștige războiul. Muniția este încă foarte necesară pe câmpul de luptă. Ucraina are nevoie de pregătire suplimentară și echipament. Ne apropiem de iarnă, ceea ce înseamnă că va fi important să ne concentrăm și asupra acestor nevoi, care sunt deosebit de importante pe timpul iernii. Acum, Finlanda și Suedia s-au alăturat și ele alianței Nord-Atlantice, ne-am mărit cheltuielile pentru apărare, am achiziționat noi muniții și o mulțime de capacități noi pentru a ne apăra. Practic, ne-am mărit de două ori Forțele de Apărare Teritorială. Am făcut multe lucruri pentru a fi pregătiți să ne apărăm țara și poporul”.

Estonia intenționează să introducă o taxă de securitate și să crească cheltuielile pentru apărare.

Europa se pregătește pentru cel mai sumbru scenariu: Război NATO –  Rusia în 2029-2030

Potrivit avertismentelor șefilor serviciilor de informații din Germania, Moscova este tot mai dispusă să recurgă la atacuri de război hibrid și chiar să riște o confruntare militară directă cu NATO.  Bruno Kahl, șeful BND, a vorbit în Parlamentul german că „Putin va continua să testeze liniile roșii ale Occidentului și să intensifice în continuare confruntarea”.

Forțele armatei ruse vor fi probabil în măsură, din punct de vedere al personalului și al materialului, să lanseze un atac împotriva NATO cel târziu „până la sfârșitul acestui deceniu”, îl citează POLITICO pe oficialul german.

Ajutând Ucraina să câștige războiul este modalitatea de a evita un conflict deschis între NATO și Rusia, explică ministrul eston al Apărării. Nu toate statele membre donează armament Ucrainei, precum Ungaria și Slovacia. Dar statele baltice, Danemarca, Polonia și Norvegia  o fac de mult timp.  Unii analiști militari au proiectat că, în cazul unei ciocniri deschise cu Rusia, statele baltice ar putea fi copleșite de atacurile rusești înainte de sosirea întăririlor.

„Nu am acel glob de cristal și nu vreau să am acest glob de cristal. Știu că armata estonă este pregătită să ne apere țara și poporul. Nu am nicio îndoială cu privire la aliații noștri și cred că nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli cu privire la alianță”, a spus ministrul Hanno Pevkur.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: NATO nu este pregătit să facă față unui atac din partea Rusiei, spun oficialii suedezi. Kremlinul se pregătește financiar pentru un război de 10 ani

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi detalii în cazul fetei de 15 ani, găsită moartă în camera ei. Ipotezele pe...
PPC, fost Enel România, anunț de ultimă oră pentru clienți! Sunt schimbări majore
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
O femeie a reciclat sticlele adunate de la pelerinii din Iași. Câți bani a reușit...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev....
O fotografie rară surprinde cometa Tsuchinshan-ATLAS, făcută dintr-un avion rusesc Suhoi SU-35
David Popovici a renunțat la mașinile de la Ion Țiriac. Cum motivează gestul: „Nu pot...
Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la un eveniment privat. Cât de bine...
Cum să economiseşti eficient 12.000 de lei în 10 ani
„Nici unghii la mâini nu mai are” - Clipe de groază pentru Amalia, fata care...
O mămică din Cluj a dispărut împreună cu fiica ei de 3 ani! Familia Siminei...
S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie
Geely a intrat pe piața din România. SUV-ul de mici dimensiuni care merită atenție –...
Comisia Europeană suspendă o parte din a treia plată din PNRR. Guvernul României nu a...
Totul a fost MINCIUNĂ! Marele ADEVĂR despre Columb, aflat abia ACUM
A murit un nume uriaș. A decedat în această dimineață. Drum lin, maestre!
Theo Rose s-a măritat în secret. Primele imagini
Un caz de meningită meningococică descoperit la școală i-a alertat pe părinții din România. Boala...
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Laurențiu Reghecampf obișnuia să se împrumute la mama Anamariei Prodan? Ce a declarat impresara: „Mama...
Cum răspunde P. Diddy noilor acuzații? Artistul ripostează și solicită transparență în proces: „Cazul este...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Frate.. cum este în Anglia .. te-ai obișnuit să conduci cu...
De ce oamenii cred că au dreptate chiar și atunci când greșesc?